Plazmavágó: A sokoldalú eszköz

A plazmavágó olyan vágóeszköz, melynek alkalmazása közben áramot és gázlángot használva termikus, ömlesztő vágás jön létre, oxidálás nélkül, kb. 20000 Celsius fokon. Alkalmas a különböző fémek – akár kötegekben elhelyezett fémlapok – vágásán kívül például kerámia, üveg, kvarc szabására is. Az 1950-es évektől van használatban, minden elektromosan vezetőképes anyag vágására alkalmas. Gazdaságos, gyors, pontos használhatósága miatt kedvelt munkaeszköz, azonban a megmunkált anyag utómunkálatot igényel, hűtés nélkül pedig deformálódás jöhet létre.
A kiválasztott anyagot a vágáshoz használt pisztolyon keresztül a koncentrált plazma megolvasztja, majd ahogy a plazmasugár az olvadékot eltávolítja, sima, szabályos vágat jön létre. A plazmavágó nem hevíti fel a vágandó anyagot a vágási vonal mellett, mivel légáram jön létre a vágáskor.
Létezik plazmaíves és plazmasugaras vágó. Az első esetben nagyobb a vágás sebessége, mélysége, azonban csak fémes anyagok megmunkálására alkalmas, a második esetben a nem fémes anyagok vágása is biztosított, azonban bizonyos anyagvastagságot meghaladva nem alkalmazható az eszköz.
A plazmavágó használatához szükséges eszközök
– áramforrás / 50-400 V feszültségű,
– magas frekvenciájú áramkör,
– gázellátó rendszer / a megfelelő keverék előállításához,
– plazmatron / a plazmasugár előállítására,
– távtartó / a megmunkált anyag és a vágó közötti távolság tartásához,
– pisztoly / a megmunkáláshoz,
– hűtés.
A plazmavágó pisztoly alkatrészei
– tartóhüvely,
– fúvóka,
– örvénygyűrű,
– pajzs,
– elektróda.
Ezek az alkatrészek gyorsan kopnak, rendszeres cserére szorulnak, ennek hiányában a vágás minősége jelentősen romlik.
Kapható a kereskedelemben sok féle plazmavágó, különböző árkategóriában, azonban a megfelelő eszközök, alkatrészek birtokában házilag is előállítható.

Bővebb információkat a weboldalunkon talál.